Prioritate in siguranta proiectarii constructiilor

Importanta detaliilor constructiei oricarui edificiu, fie ca ne referim la locuintele individuale, ansamblurile de locuinte tip bloc sau sediile de institutii publice ori private, toate sunt supuse unei regim strict din punct de vedere al rezistentei pe care inginerii proiectanti o iau in calcul atunci cand realizeaza partea structurala a acestora. Includerea de materiale durabile, cu rezistenta sporita din punct de vedere structural este esentiala si aici intervine cel mai popular si desigur rezistent component al fiecarei constructii solide si anume bara din otel beton. Aceste bare sunt incluse inca de la fundatia constructiei, constituindu-se in principalul element de sustinere al cladirii si vor intra in componenta stalpilor si a puntilor de legatura intre acestia si a planseelor.

Trecand mai departe in dezvoltarea proiectului unei constructii noi, un aspect extrem de important este cel legat de includerea utilitatilor cu care cladirea va fi dotata, plecand de la alimentarea cu apa, energie electrica, gaze si sistemele de climatizare. De regula traseele tuturor acestor utilitati sunt prevazute initial in cadrul proiectului, lasandu-se in mod corect, eficient si dimensional spatiile necesare montarii acestora. O particularitate aparte se refera la modalitatea de izolatie termica tevi pentru traseele conductelor care vor transporta apa calda menajera, cat si pe cele ale conductelor de alimentare cu agent termic. Toate aceste conducte trebuie protejate eficient in fata pierderilor de caldura care sunt evident mai accentuate in timpul sezonului rece. Pentru acest lucru, proiectarea va lua in calcul utilizarea de cochilii caserate, care vor imbraca in totalitate traseele in cauza. In aceiasi maniera se va putea utiliza aceasta metoda foarte eficienta de protectie si pentru conductele de climatizare atunci cand acestea asigura necesarul de aer rece in spatii de tip birouri sau hale de productie. Avantajul este evident si este dat de protectia prin folie de aluminiu cu care aceste solutii reusesc sa puna o bariera eficienta in fata pierderilor de caldura sau aer rece.

Un alt aspect pe care orice constructor responsabil trebuie sa il aiba in vedere este cel legat de protectia santierului care se afla in lucru, atat din punct de vedere al asigurarii activitatii muncitorilor cat mai ales din punct de vedere al securitatii activitatilor adiacente santierului. De cele mai multe ori santierele sunt inconjurate de edificii civile sau industriale, iar patrunderea chiar si accidentala in interiorul unui santier a unor persoane neautorizare poate conduce la accidente nedorite. De aceea prima grija a unui director de santier este sa faca o imprejmuire a santierului cu plasa de gard, cu dimensiuni si rezistenta adaptata cerintelor si marimii santierului. In functie de elementul de imprejmuire ales, acesta va putea fi reutilizat si la alte santiere, sau dupa caz poate constitui obiectul unor vanzari ulterioare catre alte antreprize de constructii care demareaza actiuni de constructie. Investitia in sine in acest material eficient de protectie al lucrarilor nu este deloc mare, in schimb acopera foarte bine orice neplacere care ar putea surveni in timpul lucrarilor.

In etapele de finalizare ale lucrarilor din santier, foarte aproape de partea de finisaje, exista o etapa care coincide cu asigurarea din punct de vedere energetico-economic a constructiei. Cu alte cuvinte anveloparea cladirii este esentiala pentru reducerea costurilor ulterioare cu incalzirea sau climatizarea si se va face prin izolatie termica de cea mai buna calitate. Prin respectarea completa a prescriptiilor tehnice ale proiectantului, economiile realizate ulterior prin faptul ca a fost asigurata si montata o izolare termica eficienta, vor aduce in mod clar costuri de intretinere mult diminuate pentru locatarii acestor cladiri. Merita ca orice constructor sa ceara informatii de la cel mai apropiat producator vata minerala, produs care este cunoscut ca fiind cel mai potrivit material izolant, iar includerea acestei variante izolante aduce un plus de eficienta energetica cladirii.

Inapoi la blog..