Ridicarea unei locuinte si izolatia termica

Procesul de a ridica o constructie cred ca majoritatea il stim. De la fundatie pana la acoperis, turnatul betonului, materialele de constructie folosite si izolatia termica sunt pasi importanti ce vor defini la final cladirea.

Voi incepe prin a descrie pasii ce sunt urmati atunci cand ne apucam sa ridicam o cladire cu scop locativ. Trecand peste avize, arhitect sau alte detalii, vreau sa discut strict procesul tehnic.

Fundatia casei este primul pas de care trebuie sa ne apucam. Este unul important ce va determina viitorul si rezistenta locuintei. Voi discuta aici despre etapele construirii fundatiei de casa pe un teren plat fara prea multe obstacole. Primul pas este montarea balizelor pentru axele cladirii urmat apoi de dezvelirea pe toata viitoarea amprenta a casei a stratului vegetal, circa 20 cm. Saparea mecanica sau manuala a santurilor la adancimea stabilita, montarea mustatilor din otel beton pentru stalpi pe distantiere din beton, turnarea betonului, armarea centurilor, montarea cofragelor pentru centurile de fundare, turnarea betonului in cofrage si, la final, la intarirea betonului, decofrarea fundatiei si realizarea de hidroizolatie.

Pasul doi este acela de a turna podeaua. Se realizeaza umpluturi cu pamant presat si de preferabil argila, intre fundatii, apoi pietris urmand o folie de termoizolatie din polistiren extrudat si din nou folie. Armarea pardoselii si turnarea betonului din placa special pentru pardoseala.

Este indicat acoperirea cu o prelata sau rogojina si mentinerea a cateva zile in stare umeda a placii pentru a evita fisurile. Se stie ca betonul se intareste la contact cu apa

Pasul trei este turnarea palcii de beton ce va constitui tavanul. Urmand apoi izolatie vata minerala pentru a ne proteja de intemperii si a izola si fonic zgomotele ce pot veni de pe acoperis. Pentru exterior, la fel de bine ca polisirenul, putem folosi pentru izolare termica si vata bazaltica. Aceasta se monteaza printr-un procedeu simplu, asemanator cu cel al polistirenului iar singura diferenta consta in a se feri de contactul cu solul.

Avantajul principal al izolarii cu vata minerala este valoarea scazuta a coeficientului de conductivitate termica ceea ce permite un transfer termic mic intre interiorul si exteriorul locuintei ce duce la reduceri la factura de incalzire iar pentru izolarea tevilor, vom folosi cochilii caserate din vata minerala.

O casa in acest stadiu, mai necesita constructia zidurilor unde putem opta pentru BCA sau caramida, unde caramida are proprietati net superioare si este indicat a fi folosita. Si mai raman finisajele, parte ce nu poate fi deloc neglijata.

In cele mai multe cazuri, costul finisajelor ajunge aproape cat cel al constructiei ridicate la rosu. Daca se apeleaza si la un designer de interior putem sa depasim chiar dar, profesionalismul si modul cum poate transforma un designer casa este fantastic si tind sa spun ca se merita.

Inapoi la blog..