Criterii de eficienta in constructiile civile

Sectorul constructiilor reprezinta o sectiune aparte din marea gama a produselor finite pe care societatile comerciale specializate le pun la dispozitia clientilor. Din totalitatea constructiilor care se pot ridica la cererea unui beneficiar, cele civile detin criterii de eficienta total diferite, iar conditiile ca toate aceste materiale constructii care se vor include in ridicarea de la sol a unei cladiri, trebuie sa respecte anumite cerinte care se gasesc stipulate in normele legale pentru disciplina in constructii.

In primul rand o cladire cu destinatie locuibila sau care va putea fi utilizata drept sediu de companie, in mod special pentru birouri, trebuie sa intruneasca conditiile maxime legate de rezistenta la activitatea seismica a zonei in care va fi construita. Principalul material folosit in acest scop pentru asigurarea unei fundatii solide si in acelasi timp elastice din punct de vedere seismic, sunt barele din otel beton, pentru a caror dimensionare, conform proiectului, se va acorda o atentie sporita. Constructorul isi va asigura o aprovizionare ritmica si strict potrivita ca dimensiuni pentru intregul proiect pe care il dezvolta, pentru ca orice denaturare de la criteriile impuse de proiectant ar putea conduce la nereguli de structura extrem de periculoase.

Pentru a realiza o aprovizionare corespunzatoare, contactele de parteneriat cu firmele care vand fier beton trebuie parafate din vreme, iar primirea completa a necesarului sau pe masura ce constructia inainteaza in realizare, se vor urmari indeaproape de catre dirigintele de santier in colaborare directa cu livratorul.

In acelasi timp cu punerea temeliei constructiei, un alt criteriu care trebuie respectat pentru eficientizarea energetica a viitoarei cladiri este modul in care aceasta va fi ferita de actiunea coroziva a apei sau a altor factori de infiltrare care pot aparea in special in zona fundatiei. Se va aplica intregul pachet de masuri prescrise in proiecte pentru hidroizolatie, in asemenea maniera incat intregul perimetru ingropat al fundatiei si mai departe tot ceea ce este ridicat deasupra solului sa primeasca maximul de eficienta din partea sistemului hidroizolator aplicat. Nu trebuie sa fim experti pentru a concluziona ca o fundatie uscata va contribui la mentinerea intr-o forma intacta a lucrarilor de structura ale oricarei cladiri. Chiar daca au fost investite sume importante in partea de materiale legata de ciment preturi, niciun material nu ar putea sa faca fata in timp actiunii infiltratiilor, iar acest lucru este cel mai daunator in ceea ce priveste siguranta structurala a cladirii care poate fi afectata de factori externi.

Este cunoscut faptul ca zona subsolului unei cladiri adaposteste de regula intreaga conectare a acesteia, prin tubulaturile specifice, cu toate utilitatile cu care este deservita. De la conductele de apa si pana la cele de gaze si de la traseele pentru agentul termic si chiar cele pentru sistemul de aer conditionat, toate acestea vor fi protejate termic cu cochilii caserate, adaptate dupa lungimea si diametrul conducetelor respective. In conditii cu totul speciale se va putea utiliza pentru aceasta lucrare si o izolatie vata minerala, despre care se stie ca se poate pune in opera cu usurinta datorita maleabilitatii si prelucrarii sale facile mai ales in spatii inguste.

In continuare punctele pentru care se vor include materiale specializate in functie de proiect, se refera la spatiile care sunt expuse schimburilor de temperatura intre interior si exterior, a peretilor de regula, pentru a putea obtine o izolatie termica cat mai profesionista, iar vata bazaltica reprezinta o obtiune foarte reusita in multe dintre constructiile moderne, in special datorita conductivitatii sale termice deosebit de scazute, fapt care o recomanda in mod special la constructiile ridicate in zone care corespund unei clime mai aspre, dar nu numai.

Inapoi la blog..