Constructii durabile cu materiale de calitate

Varietatea mare a materialelor de constructii existente pe piata a facut ca proiectarea sa devina oarecum mai usoara, insa fara indoiala respectand intru-totul standardele de siguranta si eficienta pentru orice constructie este solicitata. La baza oricarei astfel de noi cladiri sta unul dintre cele mai uzitate materiale si anume celebrul otel beton, care si-a castigat pe deplin intaietatea in topul materialelor care intra in structura de rezistenta a unui cladiri.

Plecand de la fundatie, unde priectantii decid in functie de incarcatura cladirii, numarul de etaje, tipologia solului si desigur activitatea seismica a zonei, structurile din otel beton sunt dimensionate corespunzator si suficient pentru a face fata oricaror provocari structurale.

Partea de proiectare acorda o atentie aparte in economia constructiei in ceea ce priveste gradul de utilare si modalitatile de protectie a tuturor traseelor de conducte, tubulaturi de aerisire sau de dirijare a aerului climatizat provenit din sistemele de racire ale cladirii, pentru a le proteja in fata aspectelor climatologice specifice zonei.

Este usor de anticipat ca intr-o zona in care clima trece prin toate cele patru anotimpuri si in ultima perioada de timp execesele de temperatura, atat pozitive cat si negative, sunt tot mai frecvente, protejarea acestor conducte si trasee devine o prioritate. Pentru acest lucru se vor utiliza cu mult succes cochilii caserate, care au rolul de a proteja termic, indiferent de temperatura, toate aceste conducte, in mod special pe cele care aduc in imobil apa clada menajera sau cea incalzita pentru radiatoarele de caldura folosite in timpul iernii.

O izolatie termica eficienta este echivalentul obtinerii unui raport de consum energetic eficient, cu consecinte directe si pozitive in costurile pe care ocupantii cladirii le vor avea cu utilitatile. Prin izolare termica nu se intelege numai partea legata de izolatie termica tevi trasee de aer, ci si protejarea celor mai expuse zone ale cladirii in fata fenomenelor meteo. Evident ca aceste zone sunt peretii exteriori, care prin metode specifice vor putea fi in asemenea maniera termoizolati incat pierderile de caldura pe timp de iarna si acumularea in interior a caldurii de timp de vara sa fie stopate.

Un material cu utilizare eficienta este vata minerala, care se va putea comanda de catre constructor in forme si dimensiuni potrivite pentru fiecare tip de termoizolare a peretilor sau zonelor cele mai expuse riscului pierderilor termice. Pentru aceasta etapa a constuctiei este deosebit de util sa fie contactat un producator vata minerala, care va putea oferi chiar consultanta in ceea ce priveste tipul de produse pe care le comercializeaza, in ideea de a sustine cat mai eficient punerea in opera a unei structuri termoizolante care sa ofere maximul de rezultat.

Desi nu ar parea atat de important in contextul unui santier si trebuie sa recunoastem ca sunt situatii in care unii directori de santier nu respecta in totalitate aceasta prevedere clara, delimitarea santierului aflat in lucru trebuie sa fie facuta corespunzator si strict prin amplasarea unui perimetru bine marcat si suficient de solid pentru a nu putea fi deteriorat de vant sau alte actiuni intamplatoare. Ne referim aici desigur la imprejmuirea cu un gard de protectie, care va tine la distanta orice patrundere neautorizata in incinta santierului, eliminand astfel orice posibilitate de accidente datorate prezentei echipamentelor de lucru mecanizate sau caderilor accidentale de la inaltime a unor materiale.

Cea mai eficienta, rapida si deloc costisitoare solutie este utilizarea de plasa de gard, care poate fi procurata in dimensiuni variate si instalata cu multa usurinta pe tot perimetrul santierului. Mai mult decat atat aceasta plasa de gard, va putea fi reutilizata prin demontare sau, daca nu este cazul, pentru recuperarea sumei investite poate fi chiar vanduta ulterior unor alti constructori. Elementul de siguranta primeaza, drept pentru care asigurarea perimetrului de santier este esentiala.

Inapoi la blog..