Consideratii despre materiale pentru izolare termica

In domeniul constructiilor civile sau industriale, otelul este cel mai potrivit material pentru partea de structura de rezistenta deoarece are potenta de a prelua toate fortele de presiune asupra bazei, precum si fortele nedorite de nimeni, acelea ale miscarilor seismice care pot aparea in orice moment. Este important ca orice proiect sa tina seama de toate normele aflate in vigoare, de regimul seismic cunoscut al regiunii unde se va face constructia si sa ia ca atare toate masurile de prevedere prin includerea in proiect a grosimilor adecvate pentru otel beton, lucru care va garanta siguranta constructiei in general si in mod particular a ocupantilor, utilajelor si altor deserviri pe care le adaposteste.

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care proiectantii il iau in calcul atunci cand se realizeaza proiectul unei cladiri, este protejarea sa in ceea ce priveste pierderile de energie pe care le-ar putea suferi cladirea atunci cand utilitatile devin functionale. Ne referim aici in mod deosebit la modalitatile de acoperire cu cochilii caserate a tuturor traseelor de conducte care transporta agent termic sau apa calda menajera, precum si a intregului sistem de climatizare in cazul cladirilor pentru birouri sau hale in care se face productie de masa, indiferent de domeniu.

Este evident faptul ca orice proprietar solicita in mod expres acest lucru, fiindca costurile ulterioare de sustinere a intretinerii cladirii trebuie sa fie cat mai reduse, iar realizarea acestui lucru coincide cu insasi cerinta globala de reducere a consumului, nu doar pentru faptul ca vrem sa facem economie, ci mai ales pentru ca fiecare dintre noi putem sa aducem o mica contributie la protectie mediului.

Santierul odata demarat, devine un spatiu dinamic si periculos in acelasi timp pentru orice persoana care ar putea patrunde in mod neasteptat in zona de lucru a utilajelor si a perimetrului apropiat cladirii in executie. De aceea, orice director de lucrare responsabil, conform legilor in vigoare va trebui sa asigure tot perimetrul santierului cu o inchidere de plasa de gard, pe care o va monta imediat dupa stabilirea spatiul de lucru. Este o solutie extrem de simpla de pus in practiva, cu costuri minime, dar care pune la adapost santierul si raspunderea celor care iau decizii pentru lucrarile in curs.

Daca partea de izolatie termica tevi a fost conceputa si realizata corespunzator, atunci pentru restul cladirii se va concepe in cadrul proiectului un sistem cat mai eficient prin care partea de izolatie termica sa fie capabila sa preia si sa retina si cel mai mic grad de transfer termic intre partea interioara si exteriorul expus al cladirii. Cum in ultima perioada de vreme, expunerile climatice ale cladirilor in care locuim sau lucram s-au dovedit a fi din ce in ce mai serioase, atat din punct de vedere al temperaturilor pozitive cat si a celor negative, se impune aplicarea unui sistem de izolare termica mult avansat si poate chiar usor supradimensionat, pentru a putea stopa cat mai eficient transferul de energie termica dintre medii.

O varianta potrivita si des uzitata mai ales pentru spatiile construite care deservess hale de productie sau chiar spatii pentru birouri de tip vagon, este folosirea de vata minerala. Daca constructorul nu are suficiente date despre acest produs cu eficienta ridicata in procesul de izolare termica, atunci se va cere o consultanta unui producator vata minerala, care are toate datele privitoare la modalitatile de folosire a produsului, precum si o gama variata de variante de punere in opera in functie de grosimea peretilor sau altor spatii care trebuie izolate. Finalizarea unui astfel de proces trebuie sa fie certa si sigura in ceea ce priveste izolarea termica si sa aduca in mod clar intregul spatiu construit la un nivel ridicat de eficienta energetica pe toate durata sa de folosire.

Inapoi la blog..